Lainaustavat

Suorat lainaukset ja välimerkit
Suorat lainaukset pohjatekstistä täytyy merkitä lainausmerkein. Päänvaivaa aiheuttaa se, miten sitaatit välimerkitetään. Tässä on muutama ohje:

Lainauksen ja johtolauseen väliin tulee pilkku, jos johtolause on lainauksen perässä. " Sisar ei tiennyt paremmasta", tekstissä sanotaan.

Johtolause voi olla myös lainauksen keskellä, ja silloin se erotetaan pilkulla kummaltakin puolelta. "Sisar ei tiennyt paremmasta", kirjoittaja toteaa, "mutta olisi voinut tehdä elämälleen jotain."

Jos johtolause on ennen lainausta, se erotetaan kaksoispisteellä. Kirjoittaja toteaa: "Sisar ei tiennyt paremmasta." Tällaisissa tapauksissa loppuvälimerkki kuuluu lainaukseen ja on siis lainausmerkkien sisäpuolella.


Jos lainaus päättyy huuto- tai kysymysmerkkiin, johtolausetta ei eroteta pilkulla. "Sisar ei tiennyt paremmasta!" toteaa kirjoittaja.


Jos kysymys- tai huutomerkki kuuluu johtolauseeseen, merkki tulee lainausmerkkien ulkopuolelle. Kuka kirjoitti: "Sisar ei tiennyt paremmasta"?


Jos lainaus on osa päälausetta, kaksoispistettä ei tule. Sanonta "elämä on ruusuilla tanssimista" on paljon käytetty.


Aineistoa käytettäessä täytyy muistaa, että  suoria lainauksia kannattaa käyttää harkiten. Monesti on luontevampaa käyttää epäsuoraa lainausta eli selostaa omin sanoin, mitä pohjatekstissä on sanottu.

suora lainaus
Asikainen sanoo: "Olen huomenna valmis mihin vain."

epäsuora lainaus
Asikainen sanoo olevansa seuraavana päivänä valmis kaikkeen.

(Mia Sopanen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti